Deze pagina afdrukken
woensdag, 04 juli 2018 09:36

Wat doe jij om te ontspannen?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Heerlijk bezig zijn met mezelf ontwikkelen. Het thema van de laatste weken. Persoonlijke ontwikkeling, met zeker uitwerking in mijn onderneming. Vandaag het boek van Jan Bommerez 'Flow en de Kunst van het Zakendoen'. Geen lichte kost, niet om uren achter elkaar te lezen. Ik vind het onwijs interessant, helpend voor mezelf, maar zeker ook in mijn business.

 

Ik kom een stuk tegen over overlevingsmechanismen. Dit komt me zo bekend voor, dat moet ik even delen met jullie. In je kindertijd heb je een aantal manieren van overleven aangeleerd. Die neem je mee in je volwassen leven en die kunnen je heel erg belemmeren. Over het algemeen genomen zijn er drie manieren die we gebruiken in de omgang met chaos en spanning in je leven.

 

 1. Vermijden. De bron van spanning en chaos uit de weg gaan. Maar als het je ouders zijn en jij bent het kind, dan is dt heet moeilijk, dus is deze methode vrij beperkt. 
 2. Onderdrukken. Het bestaat simpelweg niet meer. De informatie blijft echter wel in je onderbewuste zitten, en soms blijft deze controle over je uitoefenen.
 3. Afreageren door boosheid e.d. Sociaal gezien is dit niet zo handig, maar het werkt wel. Mensen gaan je vanzelf uit de weg en blijven vaak weg. Dat is vaak niet het effect wat je wilt bereiken. 

 

De eerste twee zijn heel waardevol op korte en wat langere termijn. Hoe ga je anders om met verdriet en trauma in je leven? Maar het heeft op veel langer termijn meer nadelen dan voordelen. Onderdrukken kan ervoor zorgen dat je letterlijk ziek wordt. Dat is heel herkenbaar voor mij. Ik heb niet voor niets 1,5 jaar plat gelegen met mijn rug. Ik leefde in een permanente staat van verdediging, de voelsprieten constant op. Werd ik herinnerd aan de pijn, dan werd ik emotioneel en schoot het weer in mijn rug. Dat is niet een manier om happy te zijn. Het zorgt alleen maar voor meer spanning. Het vermijden of je verstoppen helpt ook niet. Je verstopt jezelf dan ook en loopt de kans om heel eenzaam te worden. 

 

Welke gebruik jij om te overleven?

 

Don't keep taking the same road expecting it to get you somewhere else. ~ DrLaura.com

 

 

 

 

Ontspannen

Vasthouden is spanning, loslaten is ontspanning. Ik doe nu bewust dingen die mij helpen ontspannen. Muziek maken, luisteren, meditatie, wandelen met de hond, naar de sauna gaan, tai chi, goede voeding. Een goede balans hebben tussen inspanning en ontspanning. Tussen bezig zijn met een ander, zorgen voor een ander en goed zorgen voor mezelf. Of het nu privé is of in mijn onderneming. Als ik niet zorg voormezlef, , dasn schiet ik wwer terug in mijn overlevingsmechanismen.

 

Wat kun je doen om je meer, beter en vaker te ontspannen? Het is heel handig en fijn om een actieplan te maken.

 

Mijn actieplan:

 • In het hier en nu blijven (adem in, adem uit)
 • Goed ademhalen (via mijn buik)
 • Uitspreken wat mij dwars zit, niet binnen houden
 • Regelmatig bewegen, met de hond het bos in, fietsen, zwemmen
 • Mediteren
 • Handpan spelen, muziek luisteren
 • Lezen
 • Haken
 • Naar de sauna gaan met mijn lief of vriendinnen
 • Dagjes uit naar festivals 

 

Wat doe jij om bij jezelf te blijven en beter te ontspannen? Maak je eigen actielijstje.

 

 

Hartegroet, Rilana

 

Ps. Wil je de overlevingsmechanismen uit je kindertijd gekoppeld aan je ouders loslaten? Kom dan 13 juli naar mijn workshopdag 'Loslaten van je ouders is (g)een Kunst'. Kijk >>hier<< voor meer informatie en aanmelding. 

Pss. Wil jij ook luisteren naar muziek om te ontspannen? Luister dan naar mijn Spotifylijst. Speciaal voor ons vrouwen samengesteld. 

 

 

Gelezen: 2674 keer Laatst aangepast op maandag, 09 juli 2018 18:58
Drs. Rilana Altena

LevensKrachtVerbinder, maanvrouw, verbinder, healer, natuurspiritueel, kennisdrager – en deler, authentiek, puur, daadkrachtig, groot inlevingsvermogen, liefdevol, vol passie en enthousiasme.

www.lunara.nl